onsdag 31 augusti 2016

Åter från slöjdbubblan.

Jag har varit på slöjdläger för första gången sedan millenniets början! Lägret arrangerades av bl a Slöjd i Väst/Västra Götalandsregionen, Örebro Läns Museum, Karlsborgs kommun och studieförbundet Bilda och gick av stapeln på Forsviks Bruk, som är en gammal bruksmiljö utanför Karlsborg i Västergötland. Jag anmälde mig och fick plats, fast målgruppen egentligen var 18-35-åringar (själv fyllde jag ju 37 för ett par veckor sedan).



Jag har hållit i slöjdverkstäder i så många olika sammanhang genom åren, att jag alltid tycker det känns lyxigt att få delta i kurser och workshops utan att behöva ta något ansvar. Nu hade jag valt att arbeta med återbruksmosaik, så jag har i stort sett levt som ett dagisbarn i flera dagar och bara ritat, lagt mönster och kladdat med lim och fogmassa från 9-17. Så otroligt kul! Jag ska skriva lite mer om själva mosaikarbetet och vad jag gjorde en annan dag.




Dagisbarnskänslan blev ju inte heller mindre av att man på bestämda tider serverades mat, frukt och fredagsmys. Inte behövde man diska heller. Enda likheten med vuxentillvaron var väl att man själv fick bestämma när man skulle gå och lägga sig, och det är ju bara positivt. Sedan är det alltid roligt att hänga med kreativa, trevliga människor och att dessutom få göra det i en vacker gammal industrimiljö och på ett mysigt vandrarhem är ju bara en bonus. Totalt lyxliv, alltså!




söndag 21 augusti 2016

Barntröja uppifrån och ner.

Häromveckan fick jag överta en stickning från mina kusiners mamma. Hon hade påbörjat en tröja till mitt kusinbarn, men tappat sugen, så hon frågade om jag kunde tänka mig att slutföra den. Jag tog med den hem och förra helgen, när jag befann mig mellan två stickprojekt, verkade det som ett bra tillfälle att ta tag i den.


Tröjan är stickad uppifrån och ner och hon hade stickat till några centimeter ovanför armhålorna, så det gick ganska fort att sticka resten. Sedan har jag tvättat och blockat den under veckan.


Mönstret kommer härifrån, där man kan köpa garn och mönster som ett kit. Beskrivningen är lite halvdan tycker jag, exempelvis saknas anvisningar om stickfasthet, men själva stickningen är inte svår. Garnet är Zauberball Stärke och jag har stickat på stickor 3,5, förutom de rätstickade kanterna längst ner där jag använde 3 mm.
Det var första gången jag provade att sticka en tröja uppifrån och ner, men det kommer säkert att bli fler gånger, för det var smidigt. Dock kommer jag nog att göra på "det vanliga" sättet nästa gång, d v s raglan.

söndag 14 augusti 2016

Sedan sist....

.... har jag stickat färdigt båda stickningarna från det här inlägget, men bara fäst trådarna på den ena.


.... har jag övertagit en påbörjad stickning från min morbrors fru. Det är en barntröja som jag stickar på nu.

.... har jag köpt snyggaste tygerna från Emilia Jensen i födelsedagspresent åt mig själv.


.... har jag slagit in paket på japanskt sätt i tyg, närmare bestämt en kökshandduk. Extra passande, eftersom presenten var ett nybakat russin- och valnötsbröd.

tisdag 2 augusti 2016

Tre små kalsonger.

Detta är tre par små boxershorts som jag sydde åt Frallan i början av sommaren. Mönstret kommer från boken Heilt Spesiell - Sy till liten og stor av Kristin Thorsnes, som jag lånade av en kollega.
Det är otippat roligt att sy små kalsonger faktiskt. De blir oerhört gulliga och dessutom är det ett bra sätt att använda upp rester, eftersom det räcker med rätt små bitar. 


Eftersom det inte går att sy täcksöm på min overlockmaskin, har jag sytt ihop bitarna aviga mot aviga med vanliga overlocksömmar och sedan stickat ner sömmarna med raksöm, för att det ska bli slätt på insidan. Sedan jag sydde dessa har jag lärt mig göra flatlocksöm, så nästa gång provar jag nog det istället.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails