torsdag 30 juli 2015

En flirt med 80-talet.

När jag rumsterade om lite bland tyger och syprojekt hittade jag en sweatshirt, som fått följa med hem från någon second hand, eftersom jag gillade det lite 80-talsflirtande trycket. Den var lite för liten till mig, men passade bra att sy om till Lilla A.
Jag glömde att ta en före-bild (nedan syns alltså den färdiga tröjan), men den såg i stort sett likadan ut före omgörningen som efter, bara med lite andra proportioner.



Eftersom ursprungströjan var i raglanmodell fick även den nya tröjan bli det. Jag klippte helt sonika upp hela tröjan längs sömmarna, så att jag fick släta bitar, ur vilka jag sedan klippte ut de nya mönsterdelarna. Sedan var det bara att sy ihop på nytt. Muddarna klippte jag också av och återanvände, förstås.
Jag gjorde tröjan ganska lång och rymlig, så att den blir lite som en skön tröjklänning. Även det en liten 80-talsflirt. Lilla A gillade den, men hävdade dock å det bestämdaste att det var en tröja och ingen klänning.

onsdag 29 juli 2015

Västerby Ateljéer och mer eller mindre publikfriande djur.

Några bilder från lördagens utflykt, där huvudattraktionen var trevliga Västerby Ateljéer utanför Hedemora. En härlig mix av keramik, färger, kreativa lösningar, udda gamla möbler, höns och blommor.





Väl värt ett besök om man har vägarna förbi! Enda felet var att vi redan hade fikat när vi kom dit, så att det inte var läge att prova något från deras frestande fikadisk.



Två muggar fick följa med hem. Den grå med tigrar och leoparder i folkdräkt (bara en sådan sak liksom!) är tillverkad där i Västerby och den gula kommer från en keramiker i Leksand. Trots att de är olika har de samma form och storlek. Jag har provdruckit båda under helgen och både kaffe och te smakar bra ur dem. Dessutom tillräckligt tjockt gods för att man ska kunna hålla i muggen utan att bränna fingrarna, vilket ju är en viktig egenskap hos öronlösa muggar.



På hemvägen stannade vi till på Lunåns gård för att klappa djur. Jag har länge velat träffa alpackorna som finns där och nu fick jag äntligen det.


Tyvärr var de mer intresserade av att beta gräs än att bli klappade och fotade. Jag kan ändå ha en viss förståelse för det, då jag antagligen skulle göra samma prioritering själv om jag vore alpacka. Med hjälp av mutor (pellets som fanns att köpa i en tuggummiautomat bredvid hagen) lät de sig ändå klappas litegrann. Dessutom träffade vi afrikanska getter, åsnor och sist men inte minst var herr Påfågel i färd med att försöka ragga upp några höns, så vi fick tillfälle att beundra hans ståtliga stjärtfjädrar.

måndag 27 juli 2015

Skopåsar.

Jag vet inte hur ni brukar göra när ni reser, men själv vill jag gärna ha något att lägga skor i, innan jag stoppar dem i resväskan. Plastpåsar i all ära, men det är ju alltid trevligt med återanvändningsbara saker och därför har jag sytt mig två skopåsar.


Materialet, ett par kökshanddukar med skor på, köpte jag på Myrorna för bra länge sedan, med just detta i åtanke. Varje handduk räckte till en påse. En lite större, tänkt för exempelvis sneakers och en lite mindre för nättare skor.


Modellen är enkel, en helt vanlig påse med avsydda hörn och dragsko upptill. Bomullsbanden hade jag i gömmorna, de var t o m klippta i lagom längd redan.

söndag 26 juli 2015

Fågeltishor.

Som jag skrev häromdagen har jag sytt en hel del under semestern, framför allt till Lilla A och Frallan. Jag vet att det brukar bli både uppskattat och använt, och det är ju kul. Dessutom går det snabbt att sy, går inte åt så mycket tyg och så finns det ju så många fina barntyger. Den här gången blev det en Ökotex-märkt (vilket väl inte är det bästa egentligen, men bättre det än ingen märkning alls) trikå som var på rea på Ohlssons tyger. Även denna gång var en bit på 80 cm precis lagom till två t-shirtar, så det blev syskonmatchning.


Mönstret är samma som för de tröjor jag sytt till barnen tidigare under våren och sommaren, Ottobre 301, den raka modellen till Frallan och den lite nättare till Lilla A. Lika bra att köra på när jag hittat ett mönster som passar bra på båda två! Enda anpassningen är att jag gjort om mönstrets långa ärmar till korta.

måndag 20 juli 2015

Prairie Spring Socks.

Hej lilla blogg och eventuella kvarvarande läsare! Long time, no see! Semester i kombination med en dator som hotade att när som helst ge upp andan gjorde det lämpligt med en liten bloggpaus. Nu har jag inte längre semester, men däremot en ny dator som jag knappt förstår mig på, ett nytt bildredigeringsprogram som jag ännu mindre förstår mig på och kameran full av olika semesterprojekt. Det har ju som bekant varit ganska bra semesterväder för sådana som mig, som gillar att sitta inne och skaffa sig gamnacke över symaskinen och stickorna. Så vi börjar väl med ett av dem, som i och för sig till största delen var klart när semestern tog sin början.



Det var ju det där med ett par sockor i månaden, kanske ni minns. De här påbörjade jag i slutet av maj och några dagar efter midsommar blev de klara. Själva stickningen alltså. Sedan behövde jag ladda några dagar till, innan jag den sista juni sydde ihop tårna med maskstygn.


Mönstret, som heter Prairie Spring, har jag lite blandade känslor för. Själva mönstret med de lyfta maskorna var lätt att få till, rätt roligt att sticka och blev snyggt, men det var en del små oklarheter och fel i beskrivningen, vilket ju alltid är irriterande. Dessutom stör jag mig en smula på den spetsiga hälen (som iofs inte syns när man har på sig sockorna) och den kantiga tån (som skymtas på bilden ovan, men som jag hoppas ska gå till sig med lite användning). Och så fick jag lägga till fyra maskor i skaften, för att kunna få dem över hälarna, men det är väl kanske inte mönstrets fel, utan mitt eget som inte kollade stickfastheten ordentligt. Bortsett från dessa detaljer är jag nöjd med sockorna!


Den bästa grejen med det här projektet var ju annars det fina garnet. Det är en av de isfärgade hävorna från Friday Studios som fått komma till användning. Ett trevligt garn att sticka med och färgningen kom fram på lite olika sätt i de olika partierna med ribb, lyfta maskor och vanlig slätstickning. Knappt 80 gram av garnet gick åt.

söndag 5 juli 2015

I Frallans sommargarderob.

Här är de två andra t-shirtarna som jag sydde till Frallan häromveckan. Den randiga trikån köpte jag för ändamålet och den gröna med stjärnor har jag haft i tygskåpet i flera år.
Mönstret är Ottobre 301 med kortad ärmlängd.



Den gröna hade jag faktiskt redan klippt till, men inte hunnit sy ihop än, när min bror frågade om jag kunde sy några fler tröjor. Och den passar för övrigt extra bra just nu, eftersom Frallan numera använder de här gröna byxorna, som jag sydde till Lilla A för några år sedan.

fredag 3 juli 2015

Garnsafari runt Siljan.

En dag i förra veckan var jag på utflykt tillsammans med fyra andra garn- och stickentusiaster.
Första stoppet gjorde vi på Wåhlstedts Textilverkstad i Dala-Floda, där vi klappade garn, prövade den hembyggda spinnrocken med cykelhjul och handlade i gårdsbutiken.








Efter en kort fikapaus med termoskaffe på parkeringen, rullade vi vidare. Vi hann dock bara några kilometer, innan vi kom på att vi måste titta in på Hemslöjden i Dala-Floda också. Sagt och gjort.


Sedan fortsatte vi på västra sidan av Siljan, upp till Stackmora utanför Orsa, och Stackmora Vävstuga, som var lite av resans huvudmål. Här blev vi mottagna av härliga Ruth, butiksägare tillika svärmor till en av mina medresenärer.





Vi fick äta vår medhavda lunch i hennes kök och bjöds på nybakad rabarberpaj, innan vi blev insläppta i garnhimlen i ladan ute på gården. Där blev vi kvar ett bra tag, innan alla lyckats välja ut vad vi skulle köpa bland de över 200 nyanser av Shetlandsgarn som Ruth saluför, tillsammans med en del andra garner och sticktillbehör.
Nästa stopp var på Nygårdsannas lagerförsäljning i Garsås, men där blev vi motade i dörren, eftersom de tydligen hade stängt några timmar mitt på eftermiddagen/kvällen. Lite konstigt upplägg, kan jag tycka, men jag fick i alla fall se en liten skymt av den söta stugan i Garsås som jag gillar så mycket.
Istället åkte vi vidare mot Rättvik och tog en fika på Nyfiket, för att sedan avsluta med ett besök på Handslaget och Garncenter i Rättviks centrum.


Sedan var det dags att trötta och nöjda, med tomma plånböcker och bagageutrymmet fullt av garn, återvända till Falun.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails