fredag 29 maj 2015

Smalrandigt.


Ännu ett par sockor är färdigstickade, årets femte par. Undrar om jag kan hålla uppe det här snittet med ett par i månaden året ut? Jag har gått med i en sockstickningsutmaning, #kammeborniasocks15, på instagram och har funderat på att ha det som mål; ett par i månaden fram till november.


Den här gången blev det restgarner för (nästan) hela slanten. Det ljusare grå och det gula garnet är rester från mina Gudrun-vantar, det blå var över efter Ludwig och det svarta efter de rutiga sockorna som jag stickade tidigare i år. Det mörkgrå garnet slutligen, är ingen rest, utan ett nytt nystan Arwetta, som jag köpte samtidigt med det svarta. Det mörkgrå plockade jag in, eftersom jag var osäker på om det svarta skulle räcka och inte ville "bryta" mönstret.


Tycker det blev schysst med de smala ränderna! Lustigt nog upptäckte jag under arbetets gång att Metamorphosis stickade en restgarnströja i precis likadan randning samtidigt.
I och med att jag bara stickade två varv åt gången med varje färg, hade jag förstås inte av garnet mellan varje rand, men det blev ändå en hel del trådar att fästa, nästan 50 totalt. Sådant som skulle ha kunnat göra att sockorna blev liggande i en evighet, så jag är ändå ganska nöjd över att jag fäste dem direkt sockorna var klara.


Och, hur härligt är det inte att kunna fota utomhus, i kvällssol och fågelsång, vid 20.30?

söndag 24 maj 2015

Vårutställning på Sätergläntan.

Igår var min kompis Anna och jag på utflykt. Målet var Sätergläntans vårutställning, med elevarbeten från utbildningarna i sömnad, väv, smide och trä. Vi hann också med lite loppis, fika och ett besök på Karin Ferners utställning på Leksands Kulturhus. Bilder från den sistnämnda kommer en annan dag, men nu koncentrerar vi oss på alstren från Sätergläntan.
Förutom utställningen tittade vi också på sömnadselevernas modevisning, men därifrån fick jag inte så många bra bilder. Dessutom kom en del folk i publiken med på de bilderna och jag vill inte lägga ut bilder där icke tillfrågade personer syns.









onsdag 20 maj 2015

När det går lite för snabbt.

Då de nya sockgarnerna anlände, kändes det plötsligt angeläget att få den nu pågående sockstickningen färdig så fort som möjligt, för att kunna sätta stickorna i det nya garnet. Men jag hade visst lite väl bråttom...

måndag 18 maj 2015

Senaste nytt i sockgarnsstashen.


Lite garnporr får avrunda denna måndag. Idag kom nämligen två härvor som jag beställt från Friday Studios med posten. Garnet är isfärgat, vilket, om jag uppfattat det hela rätt, innebär att man täcker härvorna med stycken av is, på vilka man sedan häller färgen. Efterhand som isen smälter kommer färgen i kontakt med garnet. Det är alltså slumpen som styr färgningen och varje härva blir helt unik.
Kvalitén är sockgarn i 75% ull och 25% polyamid och planen är att det ska bli just sockor, i enklast möjliga modell, så att garnet får spela huvudrollen.

fredag 15 maj 2015

Av en prickig rest.

Jag hade en prickig trikåstuv liggande, som precis räckte till en t-shirt åt Frallan. Alltså verkligen precis, det blev en bit på typ 15x25 centimeter över när tröjan var färdig. 


Modellen är Ottobre 301, den raka modellen i storlek 92, med den lilla anpassningen att jag kortade ärmarna.


T-shirten blev födelsedagspresent till Frallan tillsammans med shortsen. Jag tror att de kan bli en fin liten sommaroutfit tillsammans. Även puffbyxorna som jag visade häromveckan kan nog passa bra till.



lördag 9 maj 2015

En livs levande livsfarlig tiger*...

... eller nej, de är nog egentligen ganska snälla. I varje fall är de ekologiska. Det här tigertyget har jag haft liggande i typ ett par år, i akt och mening att sy någonting till Lilla A och Frallan av det. Och ni vet hur det är, plötsligt händer det! Varsin tröja blev det.


Jag tror att jag hade en meter av tyget och i stort sett hela gick åt. Kvar är en liten lapp som kanske skulle kunna räcka till en bebismössa, om man fodrade den med något annat tyg. Det enda tigertyget inte räckte till var halskanter, men som tur var hade jag en bit stretchig trikå i perfekt brun färg liggande i skåpet. Reservplanen var annars en röd muddväv. Det är dock bara halskanten som har mudd, ärmar och nederkant är fållade med tvillingnål.


Tröjorna är sydda enligt mönstret Ottobre 301 som innehåller två modeller; en rak och en som är lite mer figursydd. Jag gjorde en av vardera, för att testa båda mönstren, så Lilla A:s tröja är lite nättare i passformen, dock utan att vara tajt.

*Citat Loranga.

måndag 4 maj 2015

Gardin blir shorts och kjol blir byxor.


Nu har jag hunnit sy ett par City Gym Shorts även till Lilla A. Hennes är sydda av en loppisfyndad liten gardin och kantade med grön snedslå, också den från second hand. Storleken är 6-7 år och jag hoppas att de ska passa på alldeles-snart-femåringen. Passar till Klockarbarns återbruksutmaning gör de i alla fall, så där får de vara med som mitt bidrag den här veckan.



Dessutom har jag färdigställt ett par byxor, som jag ursprungligen tänkte att Lilla A skulle ha, men som p g a fasterns ibland mycket långsamma agerande nu får bli Frallans istället. Riktiga sommarbyxor i tunn bomull och pösig modell. Det är inte första gången jag syr av det här tyget. En gång i tiden (läs: tidigt 90-tal) har det nämligen varit en kjol. Kanske sydde jag den på slöjden i skolan, jag minns inte riktigt. Kan väl vara dags att tyget blir använt igen, nu efter drygt 20 år.


Idag är det Frallans födelsedag och ni kanske redan har gissat att det blir ett mjukt paket från faster. Grattis Frallan och May the 4th be with you, idag och alltid! ♡

fredag 1 maj 2015

Upp till kamp!

Blev inspirerad av det här nu på morgonkvisten. Synd bara att jag inte såg det igår, det känns ju i senaste laget att dra igång plakatmålning och -pimpning nu. Nästa år...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails