fredag 27 februari 2015

Återbrukskrigare.

Det är väl ingen som missat att det pågår ett världsmästerskap i skidor här i stan. Detta innebär, förutom att det springer runt folk med peruker, flaggor och diverse lustiga utstyrslar (typ fotsid renpäls och huvudbonad med älghorn, pappersmasker föreställande det svenska kungaparet, väggklocka ombyggd till barskåp på ryggen - oh yes, jag har mött dem alla under de senaste dygnen!) också att det händer en del andra saker i och kring stan.



Vid gruvan till exempel, pågår det en utställning som heter Warriors/Krigare. Det är barn i årskurs 3 som tillverkat varsin figur i återbruksmaterial, detta inom ramen för projektet Skapande skola.



Och en hel armé är det verkligen fråga om! Jag tror det är ungefär 800 stycken. De ska symbolisera alla de gruvarbetare som överlevde när gruvan rasade in på 1600-talet, tack vare att det var helgdag. Och här finns många riktiga karaktärer - ja, lite som i VM-publiken faktiskt.



söndag 22 februari 2015

Never Mind the Bollocks, Here's the Gudrun Mittens.

Jag har stickat ytterligare ett par Gudrun-vantar. Dessa gav jag bort till min svägerska som, precis som jag förutsett, blev väldigt förtjust i mina Gudrun.
Ursprungligen hade jag en gråmelerad sockgarnsrest i åtanke till bottenfärg, men det visade sig att det fanns några gram för lite av det garnet, så istället fick det bli en färgkombination av det djärvare slaget. Men det passar bra tycker jag, Gudrun ska ju inte vara någon panelhöna.


Trots samma stickor, samma garntjocklek (det gula är ju t o m samma garn som till mina egna Gudrun-vantar och det rosa, som heter Hot Socks Neon, hade exakt samma meterantal/100 g), samma stickerska och bara ett par veckor mellan projekten, blev det här paret typ en centimeter smalare och två centimeter kortare än det förra. Mystiskt. Och mindre bra, eftersom mina egna vantar blev ganska perfekta i storlek och de här lite trånga. Lyckligtvis gick det bra att blocka ut dem till lagom passform.


Och för den som inte tog musikreferensen i inläggets titel, så var det här skivomslaget det första jag associerade till när jag lade de här garnerna bredvid varandra. Inte helt opassande, eftersom jag vet att den finns i svägerskans skivsamling.

Även här har jag fått fotohjälp av min kompis Anna - tack för det!

torsdag 19 februari 2015

På soffan.

Häromhelgen fick jag äntligen sytt ett nytt överdrag till pinnsoffan i köket! Det gamla var minst sagt fult. Eftersom själva dynan fortfarande var fullt funktionsduglig, återanvände jag den och klippte ut tyget efter dess form (orkade nämligen inte sprätta isär hela det gamla överdraget för att ha det till mall. Blixtlåset från det gamla överdraget sprättade jag dock bort och använde till det nya. Det hade inte riktigt rätt färg, men eftersom det sitter i bakkanten och inte syns spelar ju inte det någon roll. Det var helt och fungerade och nya 140 cm långa blixtlås kostar ju en del dessutom.


Tyget till överdraget är dock nyinköpt och kommer från Ikea. Sebragräs heter det. Den prickiga kudden är också från Ikea, den turkosa är ett loppisfynd och den svartvita närmast i bild har jag sytt själv.

måndag 16 februari 2015

Gudrun!

Egentligen har mina Gudrun-vantar varit klara i några veckor, men jag har tagit dem i bruk först nu, eftersom jag ville fota och blogga dem först. Det är ju svårt att fotografera vantar själv, förutsatt att man inte bara vill visa dem liggande platta, så häromdagen tog jag med mig min kompis Anna, som fick stå bakom kameran.


Jag är väldigt nöjd med de här vantarna! De är så snygga och dessutom kul att sticka. Jag följde mönstret nästan på pricken och gillar den relativt långa mudd som det resulterar i. Man vill ju inte ha någon glipa mellan vante och jackärm (även om jag här på bilderna kavlat upp ärmarna för att hela vanten ska synas).
Gudrun-KAL:en i stickcafégänget pågår fortfarande. Det är riktigt kul att se alla olika varianter av vantarna, i olika färgställningar, som växer fram eller redan har blivit färdiga.


Eftersom fotograferingen ägde rum i lördags, på alla hjärtans dag, var det ju extra lustigt att vi hittade ett litet litet hjärta i barken på den slumpvis utvalda tall som jag ställde mig vid!



Vi avslutar med några snabba fakta om vantarna.
Mönster: Gudrun av Maria Lärkäng.
Garn: Trekking Tweed från Tant Kofta (det gula) och Fabel (det grå).
Stickor: 2,5
Rolighetsfaktor: Hög! Trots att framför allt mönstret på handryggen kräver lite koncentration var det en riktigt rolig stickning.

söndag 15 februari 2015

I mina händer - ett nytt par sockor.

Sedan jag började gå på stickcafé en gång i veckan har jag verkligen fått ett uppsving i stickningen. Hittills har jag färdigställt två par vantar och ett par sockor sedan årsskiftet och nu har jag börjat på årets fjärde stickprojekt, även det ett par sockor. När jag nu köpte allt det där sockgarnet, lär jag ju sticka lite sockor också.


Den här dagen är det dock meningen att jag ska städa, så det ska jag återgå till nu. Om du är nyfiken på vad andra haft i händerna i veckan, så titta in hos Mitt hem är min borg!

fredag 13 februari 2015

Tallriksvägg.

Långt om länge har jag fått upp min sedan länge planerade tallriksvägg i köket! Ursprungligen tänkte jag sätta tallrikarna runt den gula hyllan på väggen, men när jag började spika upp dem ändrade jag mig. Tycker att det blev rätt bra så här, och det går ju att bygga ut den med tiden om så skulle vara.


Ekorrtallriken och den ovanför, med kilar i olika färger och mönster, är nyköp, resten är loppisfynd.


Känner mig nöjd och blir på gott humör av att titta på väggen. Och jag kommer förstås att fortsätta hålla ögonen öppna efter fler passande tallrikar.

tisdag 10 februari 2015

Älvor, strössel och vattenmelon.

Ni vet det där sticka-från-stashen-istället-för-att-köpa-nytt-garn-projektet som jag hållit på med det senaste året? Det har gått hyfsat bra, faktiskt. Har inte helt nollat mina nyinköp, men jag har inte köpt mer än några enstaka nya nystan, varav jag också använt upp en del. Tills i fredags då, när jag besökte Dala Syfestival. Eller Dala Garnfestival, som jag tycker att de borde överväga att ändra namnet till. Utbudet av sygrejer var nämligen ganska skralt, även sett i proportion till att hela mässan var rätt liten. Garn fanns det däremot en del av. Särskilt sockgarn. I ett stånd frestade de med långt över 100 olika färgställningar och dessutom flerköpsrabatt. Efter lång och intensiv beslutsångest, slutade det med att jag gick därifrån med fem nystan, d v s ett halvt kilo garn. Hoppla.


Mitt sällskap gick i samma fälla, och hon stickar inte ens (fast hon har ambitionen att börja), så vi ägnade delvis hemfärden åt att diskutera vad som var knäppast - att köpa ett halvkilo garn när man redan äger kilovis eller att köpa ett halvkilo garn fast man inte stickar. Vi kom fram till att vi nog var knäppa båda två.


En rolig grej med Opal-garnerna tycker jag är att etiketten visar vad färgställningen är inspirerad av. Här: vattenmelon, älvor och strössel.

söndag 8 februari 2015

I mina händer - nagellacksmarmorering.

Söndag igen och dags att visa vad man haft i händerna under veckan. Jag har provat något som jag tänkt testa länge, nämligen att marmorera med nagellack. När jag sett det på bild så har det mest varit naglar eller lösnaglar som marmorerats, men jag tyckte det kändes roligare att använda tekniken på något annat.
Jag började prova lite tidigare i veckan, men fann att det inte alls gick så smidigt som i de tutorials jag sett på Youtube. Det verkade som att lacket stelnade på vattenytan, för när jag skulle försöka dra med en pinne i färgen för att göra mönster, satt det liksom ihop i ett sjok, skrynklade sig och följde med pinnen upp igen. Vet inte riktigt vad felet var, men jag tänkte att mina lack kanske var för gamla, så jag köpte tre nya billiga små flaskor och provade igen. Det funkade inte perfekt då heller, men i alla fall lite bättre. Här finns en video med diverse tips, som jag tittat på i efterhand. Kanske har jag haft fel temperatur på vattnet, eller så har jag helt enkelt lack som inte funkar så bra till marmorering.


Först ut att bli doppad var i alla fall en liten mugg/vas som jag köpte på loppis förra helgen och som jag tänkt ha som tandborstmugg. Blev särskilt belåten med den svarta fläcken som hamnade så lämpligt och blev nästan som ett öga på svanen. Det var en ren slump förstås, men det blev himla fint!


Därutöver har jag marmorerat en blomkruka, även den ett loppisfynd förstås. Den blev jag lite halvnöjd med. Den sidan som syns här blev rätt bra, men när jag skulle doppa andra sidan fick jag inte alls till det med lacket trots flera försök. Till slut blev det lite blekt mönster i alla fall och sedan tappade jag lusten att försöka mer eftersom det bara krånglade. Tänker att man får vända den snyggaste sidan till helt enkelt. Sammanfattningsvis ett halvlyckat experiment. Kanske provar jag mer en annan gång.

Glöm inte att titta in hos Mitt hem är min borg för länkar till de andra deltagarna i utmaningen!

fredag 6 februari 2015

Tå-upp-sockorna klara.


Mina tå-upp-sockor blev färdiga på stickcafét igår! Eller rättare sagt, jag stickade klart redan i onsdags kväll, men fäste trådarna medan jag väntade på mitt fika. Och jag har dem på mig as we speak.


Jag har använt mig av Barbros tå-upp-mönster, men med lite omräkningar, eftersom jag hade fler maskor än i hennes exempel. Det fick bli 2x2-ribb på ovansidan foten, jag vill gärna ha sockor som sitter lite tajt på foten, annars tycker jag att de gärna töjer sig och åker ner, även om skaftet är resårstickat.


Hällappen stickades enligt mönstret med lyfta maskor på de räta varven. Jag tror att det är för slitstyrkans skull, men det blir ett fint mönster också, tycker jag.


Garnet är Fabel i färgen 542. Jag har haft det i min stash i flera år och har ingen aning om det fortfarande finns att köpa. Grejen med tå-upp-sockor är ju att man ska kunna sticka upp hela nystanet, men jag valde ändå att maska av lite innan garnet var slut, eftersom jag tyckte att skaften var lagom långa. Jag använde mig av Jeny's surprisingly stretchy bind off, som du hittar beskrivning på här och det blev toppenbra.



"Nej, men här ligger jag helt casual på vardagsrumsgolvet, med benen i vädret, och tar kort på mina fötter."

söndag 1 februari 2015

I mina händer - det runda broderiet.

Under yllejuntan förra helgen började jag på ett nytt broderi, som jag fortsatt lite med sedan dess. När jag kom hem från Gävle var det "bara" en nästan färdig blomma, men nu har det tillkommit en fågel och lite applikationer också.


Tanken är alltså att det ska bli ett cirkelrunt broderi. Just nu ser kompositionen kanske lite märklig ut, men jag har en plan med det. Ni kommer att få se när det är färdigt och monterat, men det ska broderas lite mer först.

Det här blir mitt bidrag till veckoutmaningen "I mina händer" hos Mitt hem är min borg.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails