tisdag 29 oktober 2013

Tvåändsstickning - mitt nya svarta.

Förra veckan var det dags för hemslöjdsföreningens Slöjd för nyfikna-kväll igen. Den här gången var det tvåändsstickning som stod på programmet; något som jag bara provat ytterst lite tidigare. Jag bestämde mig snabbt för att göra ett fodral till den nya telefonen, vilket både var behövligt och tedde sig som ett lagom stort projekt.
Med hjälp av en dam från föreningen lyckades jag med mycket möda lägga upp ett antal maskor och sticka några varv, däribland två aviga s k krokvarv. Väldigt kul att få prova något nytt och jag blev lite besatt, så hela förra veckan stickade jag på varje ledig stund. Nu var förra veckan iofs ovanligt tom på lediga stunder, men jag hade två tågresor under veckan och då blir det ju en del sticktid. Jag vågade mig på att kasta in en andra färg i leken också.


På fredag kväll, när jag stickat mig genom nästan hela tågvägen från Dalarna till Göteborg, började jag bli klar. Problemet var bara att vi inte fått lära oss att maska av. Det kändes ju inte så värst aktuellt heller där på måndagskvällen, efter att ha stickat 2½ cm på lika många timmar... Jag försökte googla mig fram till hur man skulle göra, men eftersom jag inte hittade något av värde, fick jag improvisera. Jag valde att vända fodralet ut och in och maska av på samma sätt som jag skulle gjort med en vanlig stickning, så att det blev som en påse. Det kanske var helt oortodoxt, men det ser snyggt ut från utsidan och med det låter jag mig nöja!


Och eftersom jag nu snöat in på tvåändsstickning så har jag redan ett nytt lite hemligt projekt på gång. Glädjande nog var det ganska lätt att lägga upp och påbörja den här gången, så nu tror jag att jag faktiskt kan på riktigt!

söndag 27 oktober 2013

Kråkkort till minsta namnsdagsbarnet.

Min brorson Frallan hade sin första namnsdag härförleden och jag skickade ett kort med en origami-kråka till honom. På bilden är det inte riktigt färdigt; innan jag postade det textade jag hans namn under fågeln också.


Beskrivning på "kråkan" hittade jag via Ingthings.

fredag 25 oktober 2013

Höstmandala 4 och 5.

Så här blev de två sista höstmandalorna som jag sträckgjorde härom veckan. Har faktiskt inte hunnit göra några fler, det har varit lite fullt upp med andra saker sedan dess. Tycker att det borde vara en lagstadgad rätt att ha höstlov även som vuxen, så att man hann plocka höstlöv och göra mandalor. Något parti som känner för att ta tag i den frågan?


onsdag 23 oktober 2013

Loppissymbios.

Jag vet inte hur det är med er, men ibland bär jag hem saker från loppis som jag på något sätt inte är helt övertygad om. Det slutar nästan alltid med att jag efter någon dag börjar tokgilla dem och inte kan förstå hur jag någonsin kunde tveka. Precis så var det med det här fatet, som jag hittade på Myrorna för ett par veckor sedan. Jag prutade ner det till 35 kr p g a en nagg i kanten, tog hem det och ställde det på köksbordet. Sedan råkade jag bära in det i vardagsrummet och ställa det på soffbordet, där den här löparen låg, som jag hittade i somras på en loppis i Karlstad. Och plötsligt blev det tydligt att det var ju där det skulle stå!


Ytterligare någon dag senare, förra helgen tror jag det var, bryggde jag en kanna te och barrikaderade mig i soffan. Och plötsligt såg jag hur tehuvan, även den från Myrorna, också liksom gick upp i symbiosen. Perfekt loppisharmoni!

måndag 21 oktober 2013

Kjolen som blev en halsduk.

Jag hade en gammal långkjol i stickad filtad ull som jag köpt på Indiska för en massa år sedan. Jag har klippt i den tidigare för att korta av den och få den att kännas mer användbar, men trots det har jag nästan aldrig haft den på mig. Så för någon vecka sedan åkte saxen fram igen och den omöjliga kjolen blev en tubsjal, som jag sedan dess har använt varje dag.


Det här kan mycket väl vara det enklaste återbruket någonsin. Allt jag gjorde var att klippa av en 25-30 cm bred bit tvärsöver. Eftersom tyget redan var filtat behövdes inga fållar eller någonting. Sömmarna som syns på bilden fanns där tidigare eftersom kjolen var sydd med våder.

söndag 20 oktober 2013

När fan blir gammal, etc.

Jag som har sagt så länge att jag inte pallar fler sociala medier. Men så blev det dags att pensionera den gamla telefonen och helt plötsligt fann jag mig själv nedladdande Instagram-appen på den nya. Så nu provar jag det här och ni får gärna följa med. Sök på tygochotyg, så hittar ni mig.
Lite kul var det att nästan genast hitta en tråd där jag var nämnd och där Ulrika skrivit och undrat varför inte jag var med på Instagram. Sådant gör ju att man känner sig välkommen!


Och jag lovar att jag ska göra mitt bästa för att inte bloggen ska komma i andra hand. Det är nämligen en annan starkt bidragande orsak till att jag tvekat inför Instagram; att så många mer eller mindre verkar överge sina bloggar till förmån för det.

torsdag 17 oktober 2013

Dödahavsdrömmar.

Ikväll föll den första snön (eller okej, det första snöblandade regnet). Jag fryser och drömmer mig tillbaka till en dag för drygt fyra månader sedan, när det var närmare 40 grader varmt och vi åkte bil genom öknen, passerade beduinbyar och getter, vandrade förbi några vattenfall och badade i Döda havet.


 




måndag 14 oktober 2013

Höstmandala.

Till skillnad från de flesta i bloggvärlden har jag inte Instagram, men många som har det brukar ju visa sina bilder därifrån i marginalen på sin blogg. Det var på det viset, inne hos Clara, som jag råkade upptäcka att folk höll på med något som kallades #höstmandala. Grymt inspirerad blev jag, så i helgen har jag provat att göra några.


Ordet mandala är sanskrit och betyder cirkel. Mandalan används inom hinduismen och buddhismen i samband med meditation, och visst var det lite meditativt att göra dem. Både att ta en promenad bland höstfärgerna och samla material och att konstruera dem.
Precis som jag misstänkte blev jag lite galen och kunde inte sluta göra dem, så hittills har det blivit fem stycken. Fortsättning följer, med andra ord.

torsdag 10 oktober 2013

Något att dregla över.


På beställning har jag sytt två dregglisar till min brorson Frallan. De mönstrade tygerna kommer från Vamlingbolaget. Jag köpte en hel påse med spillbitar i olika färger och mönster när jag besökte deras butik i Stockholm förra sommaren, men det här var faktiskt det första jag fick sytt av dem. Baksidan är av fleece från en loppad filt. Mönstret skrev jag ut från nätet för ett tag sedan, jag har för mig att det var det här. Snabbt och enkelt gick det att vändsy dem och sy en stickning runt.
En del dregglisar har två tryckknappar, så att man kan justera storleken, men jag hade tillfälle att prova både på Frallan och på Lilla A, som ju är tre. I och med att båda kunde ha den, nöjde jag mig med en knapp, för då känns det ju som att storleken borde funka både nu och senare.
Och jag är glad åt mina plasttryckknappar och min tryckknappstång! Att sätta tryckknappar har tidigare varit ett trauma likvärdigt öljetterna, men nu är det gjort på tre röda. Snyggt blir det och håller gör det också verkar det som.

tisdag 8 oktober 2013

Att lämna sin komfortzon.

Igår kväll hängde jag i Vuxenskolans lokaler på hemslöjdsföreningens Slöjd för nyfikna, ett nytt koncept som föreningen kört igång den här terminen. Slöjdklubb för vuxna, kan man säga. 16 deltagare var vi, jättekul! Temat för kvällen var fritt broderi. Jag kom i princip direkt från jobbet och kände mig rätt seg i huvudet efter en intensiv dag toppad med handledning av studenter, så det var skönt att få sätta tänderna (eller kanske snarare händerna) i något helt annat.
Min ledarkollega från slöjdklubben, Anne, som var en av kvällens instruktörer, hade med sig lite olika broderier som hon hade gjort. Bland annat två helt underbara dinosaurier, som hennes dotter ritat och som Anne hade "översatt" till broderi. Jag kände genast att en dinosaurie var precis vad jag också behövde, så jag påbörjade en egen.


Aldrig tidigare har jag kommit på tanken att göra en dinosaurie, men tydligen upphör jag aldrig att förvåna mig själv. Och jag gillar den så här långt!
En tjej som var på broderikvällen sade att hon skulle använda blått att brodera på, för att alla färger blir så vackra mot blått. Jag, som inte brukar välja blått annars, bestämde mig för att faktiskt göra det som omväxling. Ska man ändå kliva lite utanför sin komfortzon så är det lika bra att göra det ordentligt!
Nu ska jag brodera vidare. Den stackarn måste ju få lite fler taggar, ögon och kanske någon sorts omgivning att springa omkring i. Men innan dess vill jag passa på att tacka för alla snälla ord om hexagonkudden och all respons som jag fått efter tidningsinslaget i lördags! Både här, på facebook och i verkliga livet. Tack!

söndag 6 oktober 2013

Lövrosorna och jag i tidningen!

Härom helgen när jag stod på torget och gjorde lövrosor, kom en reporter och fotograf från Falukuriren förbi och tog några bilder och ställde lite frågor. Dagen därpå ringde de och ville göra ett eget reportage om lövrosorna, så en kväll förra veckan kom de på besök och igår publicerades det hela i lördagsbilagan Pralin. Förutom att visa hur man gör rosorna, rönnbärsgirlanger och kransar av nypon och paradisäpplen, fick jag berätta lite om mig själv och mitt slöjdande.




Kul att få vara med och jag, som inte brukar vara så förtjust i att vara med på kort, blev t o m nöjd med bilderna. Tur det, eftersom det var så många...

Uppdatering: När jag skrev inlägget fanns inte reportaget på nätet, men nu finns det att läsa här.

fredag 4 oktober 2013

Färdiga hexagoner!

Mitt sommarhexagonprojekt är klart! Om man nu kan kalla det sommarprojekt när det pågår långt in i september? Ett kuddfodral blev det, cirka 50x50 cm stort och med hexagoner på både fram- och baksida.


De flesta tygerna kommer, som jag skrivit tidigare, ur en kasse med gamla tygprover som jag fyndade på loppis sommaren 2010. Några tyger följde med i påsen med det påbörjade lapparbetet och ytterligare en del är nya (som i nyanskaffade, fast från loppis). Två helt nya lappar finns det faktiskt också i arbetet. Jag fick nämligen med några små små tygprover när jag beställde tyger från Etsy häromsistens och två av dem har jag använt. Ett par lappar av mitt hemtryckta tyg med "korktryck" fick också plats.


Några närbilder på favoritlappar/-kombinationer kan väl också vara på sin plats. I början satte jag ihop lapparna lite hur som helst, men efterhand blev det så att jag tänkte till mer vilka jag tyckte passade bra tillsammans. I och med att man först syr samman lapparna sju och sju till "blommor" och sedan syr ihop dem föll det sig lite naturligt att lapparna i respektive "blomma" skulle funka ihop. Jag försökte också hela tiden att medvetet blanda så att inte två likadana lappar skulle hamna för nära varandra.







Det trevliga med det här projektet, förutom att upptäcka att det faktiskt var roligare med all handsömnad än jag trodde, var att jag använde mig av en massa tyger som jag inte skulle ha använt annars. Det är, för att vara mig, ovanligt många rosa, lila och pastelliga tyger och jag tycker att helhetsintrycket av kudden är ganska ljust, även om jag använt en hel del lappar i mörkare färger såsom grått och brunt också. Jag är nöjd!

onsdag 2 oktober 2013

Horror vacui i Falköping.

När jag såg den här bostadsannonsen delad på facebook tänkte jag att det måste vara ett pr-trick (i stil med den där annonsen för en superflashig lägenhet med kokosnötter i handfatet och ananas i trappan ni vet, som också cirkulerade på sociala medier för något år sedan). Så verkar dock inte vara fallet.
Uppiggande med ett allt annat än "ljust och fräscht" och stylat hem i en bostadsannons för en gångs skull, men hur mycket jag än gillar loppis och prylar så får jag lite lätt ångest av bilderna. Känslan av att det skulle kunna vara jag om jag hade ett helt hus att gå lös på går inte riktigt att skaka av sig. För att inte tala om hur extremt jobbigt det skulle vara att städa... Icke desto mindre så är det kul med folk som odlar sin stil och inte raderar ut den p g a vad mäklaren säger!






Och när vi nu ändå är inne på temat personlig inredning och more is more; ni som är medlemmar i Hyresgästföreningen och får tidningen Hem & Hyra, ni har väl inte missat reportaget i senaste numret om kvinnan som klätt in nästan allt i sin lägenhet i leopardmönster?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails