lördag 30 mars 2013

Hur mycket påskpynt har du egentligen?

Det undrade Elin i en kommentar till krans-DIY:en häromdagen. En inte helt obefogad fråga. Innan jag kom på att jag ville göra en påskkrans, hade jag faktiskt ganska lite påskpynt. Men när jag väl började leta, blev jag lite besatt, och till slut stod jag där med pynt ungefär upp till knäna. Tur att vi snackar loppis, annars hade jag väl blivit ruinerad på kuppen.
Nu är det dock nästan tomt i pyntförrådet igen, för jag har gjort ännu en krans. (Om jag ändå var lika snabb på att använda upp allt det pysselmaterial som jag hamstrar!)


Efter de två första kransarna fanns det inte så väldigt mycket material kvar, så den här kransen blev lite mindre och med pyntet koncentrerat till nedre halvan. Notera att man till och med skymtar själva stommen där strax till vänster om upphängningssnöret. Sofias idé att låta en påskkärring sväva i kransens mitt, norpade jag direkt. Just den här kärringen med sin luriga blick (och hennes tre kompisar) fanns faktiskt redan hemma, dem loppade jag inför förra påsken tror jag.


Den här lilla kransen fick lilla A i påskpresent. Och nu är påskpyntsshopparorgien officiellt över och jag ska inte göra några fler kransar, den här påsken åtminstone.

GLAD PÅSK!

fredag 29 mars 2013

Långfredagslekar.

Idag har jag haft en länge efterlängtad lekdag med lilla A. Jag hade föreslagit att vi skulle påskpyssla och lilla A dök upp imorse, taggad till tänderna. Hade hon fått bestämma skulle vi ha pysslat först och ätit frukost sedan. Med stor koncentration målades det, valdes ögon och klistrades en god stund.

Sju fina kycklingar blev det till slut! Inspirationen hittade jag häromdagen när jag surfade runt, tyvärr kommer jag inte ihåg var det var någonstans. Kul var det i alla fall och lilla A var mycket stolt över kycklingarna.

Förutom pysslet har vi hunnit med att lägga pussel, fika, läsa böcker och leka i lekparken också.



torsdag 28 mars 2013

Andra kransen.

Påskkrans nummer två har ni delvis redan sett under tillverkningen, men inte i sin helhet. Så här ser den ut i färdigt skick. Minst lika tätbefolkad (eller tätbefåglad kanske är ett mer korrekt uttryck i sammanhanget?) som den första.


tisdag 26 mars 2013

Slipsäggen.

Jo, jag gick ju hem och fortsatte att färga ägg efter slöjdklubben i lördags. Totalt blev det tio stycken i olika färger och mönster. På söndag morgon satte jag snören i allesammans och sedan var jag ute och knipsade ett ris att hänga upp dem i. Det är nog första gången jag har ett påskris i vuxen ålder, faktiskt.



Hur man slipsfärgar ägg (eller tie-dye, som det så vitsigt heter på engelska) finns beskrivet på ett föredömligt sätt här. Förutom slipsar, har jag använt ett par sidensjaletter som jag hade hemma, men inte använde. Det som ger en lite suddig effekt i mönstret är att tyget varit veckat under färgningen och de vita fläckarna uppstår där sidentyget inte legat an mot äggskalet. Det går inte att förutsäga hur vare sig färgen eller mönstret ska bli och därför är det verkligen spännande att packa upp äggen efter färgningen. Lite som att öppna en present!

Uppdatering: Eftersom det är flera som skrivit att ni vill testa, vill jag dela med mig av ett tips. Urblåsta ägg sjunker ju inte ner i kokvattnet utan flyter på ytan, i motsats till vanliga ägg som använts i beskrivningen jag följt. Detta avhjälps genom att ställa en tyngd ovanpå, t ex en mindre kastrull eller en värmetålig skål, eventuellt med lite vatten i. Om man placerar tyngden försiktigt så håller äggskalen för det. Det är ju möjligt att de tar till sig färg ändå, men jag hade inte lust att chansa.

söndag 24 mars 2013

Äggfrossa på slöjdklubben.

Igår var det slöjdklubb igen och den här gången påskpysslade vi såklart. Ni kanske läste mitt inlägg på Kravallslöjdsbloggen förra veckan där jag testat att färga ägg med hjälp av sidentyg? Det fick även barnen prova på igår. Det blev en riktigt fin samling ägg!

Det tovades också ägg och kycklingar. Och de papier maché-ägg som barnen förberedde förra gången målades och försågs med pappkanter och är nu redo att härbärgera påskgodis nästa helg.




När jag kom hem fortsatte jag att färga några egna ägg till påskriset. De blev också bra, men dem får ni se en annan dag.

torsdag 21 mars 2013

DIY påskkrans!

För att göra en påskkrans som den jag visade igår, börja med att leta igenom dina gömmor och närmaste loppisar efter påskpynt. Ägg, fjädrar, tuppar, påskkärringar, kycklingar, harar, fåglar, tygblommor; ja, vad som helst som är påskigt och vårigt. Glöm inte att köpa några riktigt fula saker också!
Sedan behöver du en stomme. Jag började med att göra en enkel krans av björkris, som jag lindade tunn ståltråd runt. Den behöver inte vara särskilt tjock eller stadig, min var inte ens så värst rund från början.

Det fina med att använda kvistar är att det blir lite extra "spret" runt kransen, men det går också bra att göra en slät stomme av tjockare ståltråd. Linda isåfall tygtrasor runt, så är det lättare att limma på saker sedan. Självfallet kan man också köpa en färdig kransstomme om man hellre vill det.


När stommen är färdig, är det bara att fatta limpistolen i ett stadigt grepp och börja limma fast pyntet! Jag började med att fästa fjädrar med jämna intervall runt kransen, sedan några blommor och därefter fyllde jag på med större figurer.

Ägg, småfigurer och fler blommor passar bra att fylla ut eventuella hål med. Glöm allt vad du lärt dig om måttfullhet och god smak, här är det horror vacui som gäller! När du känner dig nöjd med kransen och/eller det inte får plats mer pynt, är det bara att knyta eller limma fast ett fint band att hänga upp den i, sedan är den klar!


Jag kan verkligen rekommendera alla att göra en krans, det är hur kul som helst! Passar säkert bra att göra tillsammans med barn också, men då kan man välja ett annat lim eftersom det är lätt att bränna sig på limpistolen.

Den uppmärksamma noterar att det här inte samma krans som den jag visade igår. Jag var helt enkelt tvungen att göra en till bara för att det var så roligt.

Uppdatering: Kolla in Sofias snygga krans som hon gjort tillsammans med sin dotter! Även TrådTanten har inspirerats till en fin påskkrans!

onsdag 20 mars 2013

Påskkrans "äggstra allt"!


Jag har gjort en påskkrans! Inspirationen har jag hittat på Pinterest, såklart. Fast man kan ju tycka att jag kunde ha kommit på det själv, jag som har gjort en julkrans och allt.



Om du blir sugen på en egen krans, så tänkte jag visa imorgon hur jag gjorde den.

tisdag 19 mars 2013

Flex, flax och lite fräckhet.

Förra helgen spanade jag in ett sjukt snyggt tyg i Röda Korsets skyltfönster. Jag bestämde mig för att vara lite fräck och försöka få köpa det trots att det låg i skylten. Men se det gick inte för sig, utan jag fick ta kontakt med affären igen nästa vardag för att höra när de skulle skylta om. Det gjorde jag, och fick besked om att det skulle göras i slutet av veckan och att tyget skulle finnas till försäljning idag. Så idag flexade jag ut vid lunch och hängde (nästan) på låset när de öppnade kl 12. Och så fick jag mitt tyg!


Det är ett trikåtyg i pikéliknande kvalitet, lite tunnare än sweatshirttyg, men det skulle helt klart lämpa sig att sy kläder av. Vad det ska bli får jag nog fundera ett tag på, är lite sugen på att sy något till mig själv av det.
Som en bonus matchar det dessutom utmärkt till kakaoburken som jag köpte på en helt annan loppis häromdagen.


söndag 10 mars 2013

Jag gästbloggar!


Kravallslöjd - Lite roligare, lite bättre...som slöjden borde vara helt enkelt.

Från och med imorgon och en vecka framåt gästbloggar jag på Kravallslöjd. Hoppas att ni följer med mig dit! Det är möjligt att det blir något inlägg här också under veckan, men jag lovar ingenting bestämt.

torsdag 7 mars 2013

Senap och rosor.

Som så många andra i bloggvärldens retro- och loppishörna är jag förtjust i gamla täcken. För ett par veckor sedan hittade jag ett tjusigt exemplar på Myrorna; senapsgult med rosor i vad som nog bäst beskrivs med det lite slitna uttrycket smutsiga pasteller. Och som om inte det vore nog fyndade jag ännu några veckor tidigare ett par gamla gardinkappor i senapsgult med något slags rosenmönster. Vad kan jag säga, jag gillar senapsgult! Tydligen i kombination med rosor också.

I alla fall så lade jag dem på golvet tillsammans för att se om de skulle trivas ihop. Det verkade de göra. För att bryta upp den senapsfärgade symbiosen en smula adderade jag några lagom färgmatchade föremål till kompotten och sedan tog jag bilder. Många bilder. Märkligt hur kul det faktiskt är att lägga ut grejer och sedan krypa omkring och fota dem ur olika vinklar, flytta en sak här och där, ändra någon inställning etc etc. Kanske är det inte lika roligt att titta på alla bilderna, men några stycken klarar ni va?




Förresten, om någon tror att man måste kemtvätta gamla täcken, som det står på etiketten åtminstone till mina att man ska, så kan jag berätta att jag tvättat alla mina tre i maskin med gott resultat. Fintvätt, separat centrifugering och sedan torktumlare på låg värme. Inga problem.

måndag 4 mars 2013

Neontulpaner och sylust.


Den senast inköpta tulpanbuketten är så fin med sin starka färg, tycker jag. Insidan av blommorna är nästan lite neonfärgad. Förutom att titta på tulpaner och Vasaloppet har jag sytt en hel del i helgen. Det var alltför länge sedan. Jag har inte haft ork de senaste veckorna, men nu tror jag minsann att sy-mojon är tillbaka! Jag ska snart visa vad det blev.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails