torsdag 29 november 2012

Julburken.

Jag har börjat julpynta lite smått. I ett stort gammalt konservglas petade jag ner en batteridriven ljusslinga och julgranskulor av olika färg och storlek. Färgglatt och fint blev det! Nu står burken i köksfönstret och lyser upp lite.






måndag 26 november 2012

Ljus i långa banor.

Måndag igen, vilket betyder återbruksutmaning. Det här är ingalunda någon ny idé, men jag tycker att det är ett ganska trevligt sätt att ta tillvara några av de udda kaffekoppar som det finns hyllmeter av på varenda loppis. Vill man återbruka ännu mer kan man ju smälta ner gamla ljusstumpar. Några sådana hade jag emellertid inte nu, och jag är inte beredd att smälta ner fullt funktionsdugliga ljus bara för att, så de här ljusen är av köpt gjutmassa. Jag hade i några droppar lavendelolja också, så att det ska dofta lite när de brinner.


Nu kanske ni undrar vad jag ska med så många ljus till. Jag ska inte behålla dem själv, utan tänkte ta med dem på julmarknaden, som jag ska stå på om ett par veckor, så nu står de inpackade i cellofan och omknutna med polkagrissnöre och väntar.


Glöm inte att titta in hos Klockarbarn för länkar till de andra återbrukarna!

fredag 23 november 2012

Bokslukaren.

Först av allt - himmel och pannkaka vilken respons på knappstämpelinlägget! Tack alla!
Jo, och så vill jag dela med mig av den här, lite suddiga men fina, bilden på en krabat som håller på att bekanta sig med sin nya pekbok. Bilden fick jag från kunden, tillika min kollega och mamma till barnet. Med detta önskar jag er en trevlig helg!


måndag 19 november 2012

Stämplat.

En av de första bilderna jag hittade när jag snöade in på Pinterest för några veckor sedan föreställde stämplar av knappar. Bilden kommer från Martha Stewart, men länken till ursprungsinlägget verkar inte fungera längre. Nåväl, det var inte som att det behövdes någon beskrivning direkt, utan det var bara att leta fram några fina knappar, limma fast dem på korkar och börja stämpla. Förutom knappstämplarna tryckte jag också med en tom trådrulle och ändarna på ett par pennor.



Den här gången använde jag stämpeldynor, men till en annan gång kanske jag provar med vanlig färg istället. Har tänkt prova att stämpla på tyg också framöver och då får det väl bli textilfärg.
Det vita jag stämplat på är vanliga C6-kuvert, de färgade papprena är origamipapper. Sist men inte minst dekorerade jag lite brunt omslagspapper också.


De flesta knapparna gav helt andra avtryck än vad jag föreställde mig innan, men det är ju den överraskningseffekten som är det roliga, när man bara leker med tekniken. Som synes har jag kombinerat olika stämplar, som mest fyra stycken, för att bygga upp mönster. Jag tycker att det blev riktigt fina tryck och ser fram emot att prova igen!

Det här får bli veckans bidrag till Återbruksutmaningen. Ett nytt användningsområde för saker är det ju i alla fall, om än inte ett regelrätt återbruk. Som vanligt finns det länkar till många fler roliga projekt hos Klockarbarn.

lördag 17 november 2012

Ekobygget i Expressen Bygg & Fixa!

Hösten och vintern 2010-2011 var jag ju med i Saras studiecirkel om ekologiskt byggande och boende. Någonstans längs vägen, det är nog ganska exakt två år sedan, kom en journalist och en fotograf till en av cirkelträffarna, för att skriva ett reportage om bygget för Expressens Bygg & Fixa-bilaga. Nu har det kommit i tryck och bilagan finns att köpa t o m imorgon söndag. Det blev en lång artikel på totalt 11 sidor, som handlar både om studiecirkeln och om Saras färdiga hem. Kul! Bilderna har jag lånat från Saras blogg, Frida Ekman heter fotografen. Det är jag i den gröna mössan.







onsdag 14 november 2012

Orange och blå.

Förra veckan när jag köpte en vinterjacka i petrolblått (eller vad nu färgen kallas) försökte killen i affären sälja på mig en äcklig akrylsjal i rönnbärsrött. Till hans försvar ska sägas dels att han ju inte kunde veta att jag är materialsnobb, dels att det faktiskt var väldigt snyggt tillsammans. Jag började tänka mer på den där kombinationen av turkos/blått och orange och när jag väl började leta, fanns den på flera ställen här hemma. Även på bakgrunden här på bloggen, slår det mig nu. Hur som helst, den är rätt fin, tycker ni inte?


1. Nya vinterjackan med gammal sjal (i ull!) från Gudrun Sjödén.
2. Sybehör av okänt ursprung och washitejp på loppisfyndat fat.
3. Broderad loppisduk, korg från Gambia.
4. En favoritburk, loppad för många år sedan.
5. Jordglob från en släkting på mammas sida.
6. Lampa och anslagstavla vid sybordet.
7. Saltkar i porslin och trä, från loppis.
8. Kudde i lappteknik, köpt av Nusse.
9. IRA-bricka med blått mönster och orange undersida.

måndag 12 november 2012

Små leggings blir ännu mindre.

Veckans återbruk är i baby cool-anda. På Ekobazaaren häromhelgen fanns en klädbytarhörna. Jag hade inte hunnit lämna in några kläder, men min kompis S hade lämnat in desto fler, så jag fick ett antal överblivna byteskuponger av henne. Jag hittade några olika saker, bl a ett par leggings. Det var uppenbart att de skulle vara både för korta och för små för mig, men eftersom tyget var snyggt tog jag dem ändå. Nu har jag sytt om dem till leggings åt lilla A. Förra helgen när hon var på besök passade jag på att rita av ett par av hennes tajts och göra ett enkelt mönster. Anmärkningsvärt är att jag kunde återanvända midjeresåren som satt i, utan att behöva korta av den. Storleksmärkningen i ursprungsleggingsen sade 36/38. Lilla A är två och ett halvt år och brukar ha omkring 100 centilong på sina kläder. Är det verkligen inte meningen att midjemåttet ska öka någonting mer efter det?

Nästa par blev lite vidare i modellen, men är också sydda av ett par leggings, som jag köpte på Myrorna i somras någon gång. De var också lite i minsta laget och dessutom kändes inte färgen helt rätt när det kom till kritan, även om jag gillar den. En tunn stretchig trikå med stjärnor, som jag haft liggande i en låda i flera år, kom till användning som muddar och resårkanal och även här återanvände jag den befintliga resåren.
När jag skickat byxorna, fick jag veta av min svägerska att flera av lilla A:s byxor gått sönder på senaste tiden, så det passade extra bra med nya. Redan dagen efter att de kommit fram fick jag ett mms där de svartvita var i bruk.

Glöm inte att titta in hos Klockarbarn för fler återbruk!


fredag 9 november 2012

Färgglada fredagsmyset.


Lite uppmuntran en kall och mörk novemberfredag - sushimiddag på fin retrotallrik och inte bara en, utan två, trevliga tidningar (Hus & Hem Retro och Family Living) att läsa under helgen.

Och att jag, när jag skulle kliva upp på en stol för bättre fotovinkel, råkade knäa till bordet så att skålen vickade och misosoppan skvätte ut över både tidningarna och duken, som jag just lagt på för att göra det lite trevligt för mig själv, det syns ju inte på bilden, eller hur?

Trevlig helg!

måndag 5 november 2012

Från topp till knopp.

Såhär års, när kylan kommit men det fortfarande går bra att cykla, behövs tunna mössor som passar under cykelhjälmen. Nog för att jag redan har ett par stycken, men jag sydde mig ytterligare två av ett par toppar i fina tyger, som kom i dagern vid förra söndagens källarrensning. Jag använde en befintlig mössa som mall och freestylade utifrån den.
Den första mössan sydde jag av en H&M-topp med gula retroblommor. Sjukt snygg, men tyvärr lite för tajt (toppen alltså). Men den blev ju inte dum som mössa heller, faktiskt! Jag använde nederkanten av mössan för att slippa fålla.



Råmaterialet till mössa nummer två var en t-shirt med karttryck från Indiska (föga förvånande kanske med tanke på motivet). Här klippte jag mössan lite längre upp på själva tröjan, för att trycket var lite snyggare där, så den här har jag fållat själv. Det som är kvar i nederkanten skulle nog räcka till en bebismössa eller två.



Och kolla! Jag har skaffat namnlappar! Jag satte dem i nacken på mössorna, men om man känner för det kan man ju vända dem framåt också.


Det här blir mitt bidrag till veckans återbruksutmaning. Länkar till fler återbruksprojekt finns som vanligt hos Klockarbarn.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails