torsdag 29 september 2011

Hemstilat.

Bilden lånad från hemstilat.se
Idag kom första numret av den nya inredningstidningen Hemstilat, som jag sett fram emot ett tag nu. Så fort jag slutat jobbet cyklade jag ner på stan för att få tag i ett exemplar och hittade det på första stället jag letade på.
Hemstilat säger sig vara en tidning för den som själv skapar stilen och vill uppmuntra till att göra själv istället för att köpa färdiga lösningar. Redaktör för tidningen är Frida Arnqvist Engström som driver bloggen Kurbits och många av de företag och företeelser som dyker upp i tidningen känner jag igen därifrån. Självklart innehåller tidningen en hel del shoppingtips, men med lite mer fokus på handgjorda och småskaligt producerade prylar än i gängse inredningstidningar. Det bjuds på några hemma-hos-reportage och inblickar hos olika inredningsbloggare, varav några gamla bekanta (såsom Rebecca) och några för mig nya bekantskaper. Slutligen finns det förstås en del DIY-tips också. 
Vad tyckte jag då? Jo, helhetsintrycket är gott och jag kommer säkert att köpa tidningen igen. Jag hoppas att det i kommande nummer blir fler reportage om saker som inte redan blivit omskrivna på Kurbits. Det roligaste och det som också skiljer Hemstilat från andra tidningar i samma genre är ju gör-det-själv-tipsen och de är riktigt trevliga och inspirerande. Jag blir genast sugen på att göra en hylla av en gammal bok, t ex.
Är det fler som har läst Hemstilat idag? Vad tyckte ni?

måndag 26 september 2011

Tomatgardinen.

För ett par veckor sedan funderade jag ju över mina tomater och hur jag skulle få dem att bli röda. Jag fick tips av en läsare vid namn Tina att klippa av hela kvistarna och hänga dem upp och ned i ett fönster. När jag läste det kom jag på att jag faktiskt hört det tidigare, så jag bestämde mig för att prova den varianten. Nu har jag en liten panelgardin av tomater i köksfönstret.

Jag vet inte vad som räknas som upp och ned, de fick helt enkelt hänga ungefär som de gör på plantan. Naturen brukar ju veta vad som funkar, tänkte jag. Det verkar gå bra, fotona är från igår och nu är det redan ett par tre stycken som börjat skifta färg. Några tomater som ramlat av och de som redan var nästan mogna fick ligga på fönsterbrädan i en av de afrikanska korgarna istället.

söndag 25 september 2011

Skåpet är hemma!

Igår hämtade jag hem mitt skåp från Sara där jag fått inhysa det under ommålningen. Nu står det i vardagsrummet i all sin röda prakt och jag är såååå himla nöjd!
Och bara för att rekapitulera lite: såhär såg skåpet alltså ut, före slipmaskin och linoljefärg, när jag hittade det på Myrorna i slutet av april.
Jag har planer på att pimpa insidan av dörrarna lite också, men det får bli ett senare projekt. Nu ska jag bara titta på det ett tag och njuta av hur fint det blev!

torsdag 22 september 2011

Fler påsar.

Den här stora påsen är sydd av en broderad handduk som jag köpte mest på grund av monogrammet, eftersom det är mina initialer. Jag tog vara på hålsömmen i handdukens nederkant och sprättade loss hanken från handduken och sydde fast den i påsens topp. Tanken är att påsen ska hänga på en galge liksom den här påsen som jag gjort tidigare.

Den här påsen har varit ett barnörngott och jag valde att sy själva påsen som ett örngott i miniformat, där alltså påsen med lavendel är som innerkudden.

Fiskarna i korsstygn har jag hittat på Kupan i Borlänge. Det också fanns en stenbock och en "kräfta" (nämligen krabban som jag köpte häromdagen) så jag misstänker att någon tänkt brodera stjärntecknen. Påsens baksida är en bit av ett blommigt örngott ur svägerske-högen och bandet är en knypplad spets som jag färgat röd tillsammans med lite annan textil för ett tag sedan.
Ännu en påse i smällkaramellmodell (roligt ord!) sydde jag av en grov kypertvävd linnehandduk. Jag tycker monogrammet är väldigt vackert, men jag är faktiskt inte säker på vilka bokstäver det är. Det blommiga bandet kommer ur en påse med lite blandade band som jag hittat på loppis.

Vilken påse är din favorit?

onsdag 21 september 2011

Nu så.

Ingen kan anklaga mig för att vara snabb, men idag har jag äntligen fått tävlingsvinsterna på lådan, så HenriettaZara och Ulrika - snart har ni era pysselpaket! När de kommit fram ska ni andra få se innehållet också.

söndag 18 september 2011

Höstens drottning.

Krona i några av höstens vackraste färger. Jag plockade prydnadsapel och nypon i två röda nyanser hos Carin och David igår. Överst en traslindad konservburksring, plåtblommor och glaspärlor. Längst ner de nästan svarta nyponen som växer utanför grannhuset.
Det ska bli spännande att se hur den åldras. Kommer färgerna att stanna kvar?

lördag 17 september 2011

Tovning i vått och torrt.

Idag drog Slöjdklubben igång för terminen. Precis som sista gången i våras var vi hemma hos ledarkollegan Carin som har en stor och fin trädgård, som gjord för att slöjda i. Höstvädret visade sig återigen från sin allra bästa sida och vi hade det härligt i solen!
Tovning stod på dagens agenda. En hel burk såpa gick åt och filtnålarna gick varma. Det producerades flera sittdynor och ett och annat djur. Några provade också att spinna på slända.

fredag 16 september 2011

Man lär sig något nytt varje dag!

För ungefär ett år sedan köpte jag en liten rosenmönstrad hätta på loppis. Några dagar senare slog det mig hur likt mönstret var rosorna på min rosensjal och hur märkligt det är att sådana sjalar ofta refereras till som "ryska", medan bebishättorna känns ganska typiskt svenska.

Men! Nu behöver jag inte fundera över det längre, eftersom båda lokaltidningarna skrivit om saken nu den senaste veckan. Tydligen har en ung rysk keramiker som numera är bosatt i Leksand tänkt detsamma som jag och igår fick jag lära mig, när jag läste tidningen vid frukosten, att det var hårkullorna från Dalarna som vandrade till Ryssland med sina arbeten, som förde med sig inspirationen och rosmönstret hit. Nu måste jag ju nästan ta mig till Rättvik och se hans utställning!

Nyttosytt.

För mig är skapandet något som jag gör för nöje och avkoppling och det tror jag gäller de flesta som har pyssel som intresse. Det är lätt att glömma att man en gång i världen tillverkade saker av ren nödvändighet. Nu har jag i alla fall ägnat mig åt lite nyttosömnad; saker som jag troligen inte skulle ha gjort om jag inte hade behövt dem. Inte superinspirerande eller så särskilt roligt, men det blev i alla fall något, nämligen tre tygpåsar för tvättstugan.

För det mesta använder jag tvättnötter istället för vanligt tvättmedel. De behöver små tygpåsar att ligga i och dessa har en tendens att försvinna, eller åtminstone aldrig finnas till hands när det är tvättdags. Nu sydde jag en ny av en liten restbit och en snörstump.
Något annat som också försvunnit mystiskt är mina tvättpåsar, ni vet de där som man tvättar behåar och sådant i, så det sydde jag mig också ett par. Tyget, som jag mest valde för att det var tunt och bra, kommer från ett Myrorna-plagg som jag aldrig riktigt kunnat avgöra om det var tänkt som klänning eller nattlinne. Nu är det slaktat och kommer således inte att användas som vare sig det ena eller det andra.

Som sagt, inte det mest inspirerande jag gjort, men det var snabbsytt, blev helt ok och har jag tur kanske det blir lite mindre tråkigt att tvätta med fina tvättpåsar också.

torsdag 15 september 2011

Påsarna, då.

Jag sydde alltså några lavendelpåsar för att tillvarata en del broderier som jag haft liggande. Dessutom har jag ohemult mycket lavendel hemma och ville göra av med lite. Hade jag hela lavendelstjälkar hade jag nog gjort som Sara och knutit mig några lavendelkorgar istället!
Alla påsarna har en lös "innerpåse" med lavendel i. Innerpåsarna har jag sytt mestadels av det som blev kvar av som den största påsen är sydd av, men också av en restbit vit lakansväv.

Den här påsen har varit en liten duk som mamma köpt på loppis åt mig. Örnen är Värmlands landskapsvapen. Även duken hade en hålsömskant runtom, så jag sparade den i påsens överkant. Bandet är ett sådant där som brukar sitta i halsringningen på vissa klädesplagg. Jag brukar klippa av dem och spara. De är oftast rätt korta och räcker inte till så mycket, men till sådana här småprojekt behövs det ju inte mer heller.
Påsen med den röda randen har varit kökshandduk med monogrammet G på. Jag adderade några bokstäver i kedjestygn till en passande text. Ett gult band (även det tillvarataget från ett klädesplagg) fick bryta av det rödvita.

Den blå påsen har varit en paradhandduk som jag köpte för att broderierna var så söta. Det fanns också en större blomma broderad på den som jag har sparat till något annat. Eftersom broderiet var ganska långsmalt blev det en smällkaramellformad påse.
Den gula påsen är en restbit från den gula batikkudden som jag köpte med mig från Gambia. Jag broderade lite på den. Först tänkte jag att det skulle bli en blomma, men sedan blev det en påfågelsfjäder istället. Så kan det gå.
Coming up: mer om de andra påsarna!

onsdag 14 september 2011

En rea av rang.

Idag svängde jag förbi Kupan i Borlänge. Det visade sig att de hade rea på "nästan allt" som det stod på skyltarna. Och inte vilken rea som helst, utan 75% avdrag. Självklart fick lite saker följa med hem.

Två 1,8-metersbitar prickigt tyg, en stuvpåse med ytterligare tolv tygbitar, ett delbart blixtlås, en liten lampfot, en korsstygnsbroderad krabba, nio glasunderlägg som ska pimpas, en liten solhatt och en påse couronne-ringar. Och eftersom det var rea kostade alltsammans 26 kronor. Varken mer eller mindre.

tisdag 13 september 2011

Kvällsfunderingar och produktplaceringar.

Idag fick jag ett överraskningsbrev igen! Den här gången var det Agneta Wågman som var avsändare. Med i brevet låg en återbruksnyckelring som hon gjort, jag tror att den är tillverkad av ett bokomslag. Agneta är en gammal bekant och vi har även jobbat tillsammans när jag hade ungdomspraktik (vilket låter som någon slags samhällstjänst, men var en form av arbetsmarknadsåtgärd) på Värmlands museum i slutet av 90-talet. Numera bor Agneta i Nora och är konsthantverkare. Hon jobbar mycket med återbruk och gör bl a roliga tavlor av hiskeliga souvenirer från loppis. Man kan se en del av hennes grejer på Kravallslöjdsbloggen där hon var gästskribent för ett tag sedan och på Wendinskan där hon säljer en del alster, bl a liknande nyckelringar som den jag fick. Tack snälla Agneta, ditt brev piggade upp en gråmulen tisdag!
Annars funderar jag över om så gröna tomater som de nedan kan förväntas rodna om man plockar in dem. Dessa är bara en liten del av alla tomater som kommit på mina två plantor, men nu tror jag inte att solskenet räcker till för att ge dem någon mer färg, så jag måste hitta på något annat. En tomatkuvös skulle man ha!
Jag funderar också över om jag ska repa upp stickningen från igår kväll. När jag rotade i garnförrådet häromdagen hittade jag en härva handspunnen och -färgad ull som jag köpt på Tradera för länge sedan och igår när jag hade två kompisar här på pysselkväll började jag sticka på denna tingest. Tanken var att det skulle bli någon slags tubhalsduk, men jag tror inte jag tycker att 1x1-ribben känns riktigt hundra.
Vad tycker ni?

söndag 11 september 2011

Alla får påsar.

Ett helt fat fullt med lavendelpåsar som jag har sytt under sommaren. Jag ska presentera dem närmare en annan dag när klockan inte passerat läggdags.

lördag 10 september 2011

Slöjddag på Staberg.

Idag hade hemslöjdsföreningen och Vika-Hosjö hembygdsförening slöjddag på Gamla Staberg utanför Falun. Slöjdklubben var såklart på plats och hade barnaktivitet.
En av våra yngsta slöjdare var M som sydde ett vadmalshjärta med paljetter och rosa mattrasor.
Det fanns också en mängd slöjdare på plats och förevisade och lärde ut sina olika tekniker, t ex träsnideri,
flätning av exempelvis staket och korgar,
luffarslöjd,
spinning,
tovning,
smide,
broderi på trampsymaskin...
... och för hand,
stickning
och frivoliteter.
Vädret var perfekt och det kom massor av folk, mycket mer än vad jag hade trott faktiskt. Och så blev jag igenkänd av en annan falubloggare. Kul att du gav dig till känna, Maria!

onsdag 7 september 2011

Höstens smultronstrån.

I lördags plockade jag rönnbär och nypon för att torka. Innan jag hunnit trä upp dem till tork såg jag Med nål och tråds girlang av rönnbär och lönnäsor och blev tvungen att leta upp en lönn jag också.
Nu hänger snörena i mitt fönster som en höstlig variant av smultron på strå. Det kan nog hända att de hamnar i något projekt när de torkat.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails