söndag 29 maj 2011

Terapiarbete.

Helgen spenderas stillasittande i ett försök att kurera min eländiga förkylning. För att ha nåt att göra virkade jag den här korgen. Mattrasor, virknål nr 8 och fasta maskor i bakre maskbågarna. Den blev betydligt gladare än vad jag känner mig för tillfället.

torsdag 26 maj 2011

Sist in, först ut.

Inspirerad av Maria, som nyligen visade en del av sina fina loppisfyndade glas, tänkte jag göra det samma. Först ut blir de senast (nämligen idag) inköpta vinglasen med blommor. Eftersom ett av dem har nagg i kanten sänkte mannen på Myrorna priset till hälften på alla tre. Logiken i det förstod jag icke, eftersom de såldes ett och ett och det inte var nåt fel på de övriga. Men jag är ju inte den som är den, så jag betalade snällt de totalt 15 kronor han ville ha. :)

onsdag 25 maj 2011

Solkatt.

Hjärtekatten Solveig är klar och jag hoppas att hon så småningom ska bli till tröst och glädje för ett hjärtsjukt barn. Jag freestylade själva hjärtat, för det såg inte klokt ut när jag försökte virka enligt mönstret.

måndag 23 maj 2011

Den ryska burken.

Näverburken som jag började på förra helgen i Gysinge har blivit klar. Asken som jag inspirerades av tror jag ursprungligen kom från Ryssland. Den sydda modellen var ny för mig, men jag fastnade för den direkt.
Burken tillverkas av en dubbel cylinder (man lägger alltså ihop två lager näver med de vita sidorna mot varandra) med langettsöm upptill och nedtill. Jag sydde med vaxad lintråd, men det går också att använda t ex ullgarn. Botten är också dubbel och kantas även den med langett. Sedan syr man ihop nederkantens och bottnens langettkanter med varandra. Locket görs förstås på samma sätt och för att piffa till det lite gjorde jag hål i det yttre näverlagret med håltång och lade in en remsa rött skinn. Jag är glad att jag gjorde det, för det lyfte hela burken tycker jag!
Överhuvudtaget är jag väldigt nöjd med burken och den var rolig att göra. Jag funderar på att göra nån mer, kanske i fusad plast.

söndag 22 maj 2011

Nytt sytt.

I veckan tog jag mig i kragen och färdigställde den här väggförvaringen av loppade grytlappar och kökshandduk. Grytlapparna har varit valda och utplacerade på handduken ett bra tag, så det var bara sömmarna som fattades, och så öljetter för upphängning.

Som synes har den inte blivit upphängd ännu, men ni får se den ändå. Mattan som den ligger på har jag förresten vävt själv, innan jag startade bloggen. Jag kan berätta mer om den en annan dag.

lördag 21 maj 2011

Slöjd i det gröna.

Idag har jag varit på en trevlig slöjddag med slöjdklubben och hemslöjdsföreningen. Barnen täljde och gjorde korgar, de vuxna tillverkade kronor av maskros och gräs, björkkvastar och annat. Själv hann jag inte så mycket annat än att assistera bland sågar och knivar vid korgtillverkningen, men jag njöt i alla fall av åsynen av de fina maskroskronorna.

fredag 20 maj 2011

Gambia del fem. Fisket, havet.

Idag är det precis tre månader sedan jag kom hem från Gambia och det känns märkligt att tiden har gått så fort. Samtidigt minns jag så tydligt värmen, sanden, människorna och dofterna.
Här är några bilder från en utflykt till Bakau, där fiskebåtarna varje kväll kommer in med sin fångst, som säljs på en liten marknad. Såvitt jag såg var jag den enda vita personen på hela stranden. Undrar om jag kommer att få uppleva det nån mer gång?
De flesta båtarna var personligt utsmyckade genom målningar i klara färger. Jag föreställer mig att det finns mycket symbolik i de där målningarna. Besvärjelser för fiskelycka och skydd mot det ena och det andra. Det känns behövligt åtminstone, för dem som ska ge sig ut på Atlanten i en dylik farkost.

torsdag 19 maj 2011

Bonderøven.

Ikväll börjar en ny säsong av det danska tv-programmet Bonderøven. (Det svenska namnet Hundra procent bonde är inte alls lika roligt.) Jag och min bror är båda stora fans av programmet. Det handlar om bonden Frank som är i 25-årsåldern och bedriver jordbruk inspirerad av traditionella arbetssätt, återbruk och självhushållning. Förutom att han verkar vara en vettig person är han charmerande och har en entusiasm utan dess like. Om man är bra på danska kan man titta på alla hittills sända avsnitt på DRs (den danska motsvarigheten till SVT) hemsida. 20.30 ikväll kommer jag att bänka mig framför tv:n och föreslår att ni gör det samma!
(Bilder lånade från dr.dk.)

onsdag 18 maj 2011

Ursprunget.

Mitt senaste tradera-fynd är denna skolplansch. Den är, tja, inte skalenlig förstås, men jäkligt stor, och kommer att pryda sin plats hos en exilvärmlänning som jag.

tisdag 17 maj 2011

Hoppas på tur.

Jag ramlade över en utlottning hos norska bloggen Det blaa huset. Om du också vill tävla om bitar av dessa fina tyger är det snabba ryck som gäller, vinnaren dras kl 21 ikväll, på Norges nationaldag!

måndag 16 maj 2011

Pixlar.

Kuddfodral med framsida flätad av snedslå i olika färger och bredder. Idé och beskrivning hittade jag här.

söndag 15 maj 2011

På Gysinge byggnadsvård.

Igår hann vi även med en liten avstickare till Byggnadsvårdscentrum i Gysinge och deras butik. Jag hade aldrig varit där, så det var roligt att få komma dit och titta, både i butiken och på utställningarna i husen runtomkring.

Butiksbyggnaden sedd från gården. Framsidan av huset var rödmålad, så man såg inte väggen med alla färgerna förrän man kom in på gården.

En aloekaktus av plåt, likadana fast omonterade såldes inne i butiken såg jag. Verkar lättskött och praktisk.

Nyproduktioner av gamla tapeter.

Fina (och dyra!) dörrlås. 800 kronor har jag för mig att det stod på prislappen...

I ett av gårdshusen fanns det här "lapptäcket" av tidigare tapeter. Skönheten förtogs dock något av att det satt en röd brandsläckarskylt precis utanför bild. :)

lördag 14 maj 2011

Handledardag i Gysinge.

Idag har jag varit i Gysinge på träff med slöjdklubbsledare och hemslöjdskonsulenter från Dalarna, Gästrikland och Uppland. Förutom lite diskussioner kring erfarenheter från de olika slöjdklubbarna ägnades dagen åt slöjd. Temat var näver och efter en liten teoretisk genomgång fick vi göra askar och burkar i olika tekniker. Det var en jättetrevlig dag och (som jag vet att jag skrivit vid nåt tidigare tillfälle också) skönt att få slöjda själv och vara den som lär sig istället för den som lär ut! Här kommer några bilder från dagen och nu ska jag försöka göra min burk färdig.

fredag 13 maj 2011

Med risk för att upprepa mig...

... så kommer gårdagens inlägg i repris, eftersom Blogger tydligen har ätit upp det. Vi får väl se om det dyker upp igen i sin tidigare form. Och du Fanny(?) som kommenterade, jag tror inte jag besökt din blogg och nu försvann länken dit. Skriv gärna en rad igen så jag kan titta in hos dig!
Vad i fridens dagar tar människan sig till nu då? Virkar hon ett fiaspel?

Nej, det är ju faktiskt bara hjärtekatten som är på gång. Nu har den redan fått ett namn, men annars skulle kanske Fia vara ett bra förslag.
Och ja, det är nåt väldigt konstigt med färgen. Katten är i själva verket inte orange, utan gul. Och nä, jag följer inte mönstret helt och hållet. Frågor på det? :)

onsdag 11 maj 2011

Same same but different.

Egentligen borde alla ens vänner bo så nära att man kunde uppvakta dem personligen när de fyller år. Men nu går ju inte det, så då får man pyssla ihop ett kort och skicka istället. Som ni ser har jag återanvänt både materialet (delvis) och formen.

tisdag 10 maj 2011

Paketer och tapeter.

Igår fick jag ett paket från Sanna med bloggen Krimskramsan. Vi har gjort lite bytesaffärer hon och jag. I paketet låg fem finfina tapetbitar och ett par extra godbitar i form av band och en blommig tygremsa. Tack snälla Sanna! Ditt paket kommer inom kort.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails