fredag 30 juli 2010

Nyfiket.

Idag tog jag med mig min goda vän och kollega (dock inte min kamera) och åkte till trevliga Café Nyfiket, beläget på Gammelgården i Rättvik.
Omgivna av dalmålade skåp och med ladusvalor susande kring huvudena intog vi vårt ekologiska fika innan vi besökte några loppisar på vägen hem. Det sistnämnda ledde till att jag nu har stolar på balkongen.

torsdag 29 juli 2010

Bättre bilder.

Fler och bättre bilder på trädgårdslyktorna, denna gång i dagsljus. Jag lämnade kvar dem i mina föräldrars rabatt, kanske gör jag nya till balkongen.

onsdag 28 juli 2010

I mörkret.

Nu är jag inne på min sista semestervecka och kvällarna börjar bli lite mörkare, även om det fortfarande återstår några veckor av sommaren. Här är två små ljus i mörkret...
... och samma två små ljus i skenet av kamerablixten. :) Lyktor för rabatt eller blomkruka av järntråd och loppisglas. Blad och blomma av konservburksplåt.

måndag 26 juli 2010

En söndagsmorgon vid havet.

I helgen var jag som sagt på bröllop, som ägde rum i Skåne. Det var väldigt roligt och trevligt och det hela avslutades på söndag förmiddag med en promenad utefter havet.
Väskan som jag skrev om häromdagen kom inte till användning alls, så jag hittar nog nåt annat användningsområde för den vad det lider.

fredag 23 juli 2010

torsdag 22 juli 2010

Nödslöjd x 2.

Jag har varit husvakt åt mina föräldrar ett par dagar. Jag upptäckte snart att pinnen på toarullehållaren var försvunnen. (Fråga mig inte hur en sådan sak kan försvinna bara sådär, men borta var den iaf.) Eftersom jag ändå har täljt lite idag, passade jag på att laga den. En bit av ett vedträ som sågades och täljdes till rätt dimensioner, en avsågad spik i vardera änden och så var det klart.
Nästa akutinsats gällde bröllopet som jag ska bevista på lördag. Återigen saknar jag en väska. Den jag gjorde till förra bröllopet hade nog kunnat funka även denna gång, om det inte vore för att den befinner sig på annan ort.
Istället köpte jag denna tråkiga och ganska fula, men billiga (5 kr), väska på närmaste loppis. Sen plockade jag fram ullkassen och filtnålarna och gjorde en snabb blomma.
Den blev väl inte det snyggaste jag presterat i mina dagar, men väskan blev lite roligare och passar ganska bra till klänningen, som skymtar under väskan på bilden ovan. Det får duga. Nu måste jag bara byta ut remmen på väskan också. Det verkar vara en midjeväska, så jag behöver en längre och helst lite smidigare rem för att kunna ha den över axeln.

onsdag 21 juli 2010

Långsamt leder också någonstans.

I höstas började jag sticka på en mössa, som min pappa skulle få på sin födelsedag i november. Utöver provlappen har det inte ordats alls om den här på bloggen, tror jag. Planen var en mössa i "pillerburksmodell" med mönsterstickad kant och platt, enfärgad hjässa.

Som vanligt när jag ska ge bort något blev den inte färdig i tid. Kanten blev klar och så långt var allt gott och väl, men sedan har denna mössa legat i träda i långa perioder. Idén och konstruktionen är min egen (mönstret på kanten av mössan kommer dock från denna mössa) och det är väl det som gjort att det tagit sådan tid. Det har inte funnits något facit utan jag har fått prova mig fram för att få en bra form på överdelen.
Emellanåt har jag försökt ta tag i den, men det har varje gång uppstått nån form av komplikationer som fått mig att tappa sugen. Jag har minskat för långsamt. Garnet tog slut. Min lokala garnaffär hade slutat sälja Drops Alpaca. När jag väl kom till en affär som sålde det, hade jag inte mössan med mig, vilket resulterade i att jag fick med mig fel nyans av beige hem. Jag minskade för långsamt igen. Och igen. Jag minskade för snabbt. Och så vidare.

Men. Nu i söndags, åtta månader efter födelsedagen, blev mössan äntligen färdig. Och inte nog med det, jag känner mig dessutom nöjd med resultatet!

Mössan är alltså stickad efter eget mönster i dubbelt Drops Alpacka i beige och mörkgrått på stickor nr 4 (tror jag). Kanten är dubbelvikt med beige insida och alltså antagligen supervam. Efter blötning och blockning över en assiett modellas mössan här av min pojkvän, men jag hoppas att den ska passa bra på min pappa också.

tisdag 20 juli 2010

Grytlappsbörs.

Jag har sytt en börs av en kvadratisk grytlapp. Jag vek in tre av hörnen och sydde ihop för hand, så att det blev ett kuvert. Den fjärde fliken blev lock och hanken blev knapphål. Knappen sydde jag fast på "fel" sida av börsen eftersom det blev passligare så.
Knappen är min första egenhändigt tygklädda knapp. Den är klädd med ett av 50-talstygerna som jag fyndade häromveckan och så har jag broderat lite på den.
Idén med grytlappsbörsar har jag fått från boken Textilt återbruk av Malin Lindström, för övrigt en väldigt trevlig och inspirerande bok! Malin har också en blogg på samma tema.

söndag 18 juli 2010

Mera docklek.

Den mellersta av de ryska dockorna fick några små hål i huvudet, ett större hål och en plastplugg i botten, lite lim på mitten och är nu ett saltkar. Jag tycker att hon är rätt söt med sin skeptiska min.

lördag 17 juli 2010

Linoleum revisited.

Jag har stickat ytterligare en Linoleum-disktrasa. Denna trasa gjorde jag en ruta bredare än den förra och det blev nog lite bättre. Dessutom lekte jag med mönstret en smula efter eget huvud.

Mönstret finns här (man får scrolla ner en bra bit för att hitta det). Jag gillar det skarpt och har rätt gott om garn kvar, så det blir nog fler trasor så småningom.

fredag 16 juli 2010

Falkängens hantverksby.

Idag har jag varit i Falkängens hantverksby i Hällekis på besök. Inrymt i gamla arbetarbostäder finns där tio olika hantverksbodar med utställare från hela landet. Utbudet var, som det brukar vara på liknande ställen, varierande, d v s halvfabrikat och hobbylack blandat med mer genuint hantverk.
Även om inte allt föll mig på läppen fanns det förstås en del riktigt fina saker och det här betongfatet med spetsmönster (som jag antar är gjort med hjälp av en virkad duk, även om jag inte riktigt listat ut hur) fick följa med mig därifrån. Det ska få bo på min balkong. Smultronstället heter butiken där jag köpte det och Barbro Y Hallenberg verkar vara namnet på tillverkaren.

I hantverksbyn finns också en kaffestuga och medan vi satt och fikade upptäckte jag det här lilla huset, som låg en bit bakom. Det syns inte på bilden, men alla rabatter och planteringar utanför det var nerlusade med små vaser, lyktor och prydnader av ståltråd, glas och glaskulor.
Och utsidan var ingenting mot hur det såg ut inne i stugan. Det här är bara en bråkdel av allt som hängde ner från tak och väggar.
Dessutom stod det ståltråd och skålar och fat med färgglada glaskulor framme överallt. Inte utan att det började klia lite i fingrarna. Tyvärr var det inte gör-det-själv utan det var helt enkelt butik och verkstad i ett.
Det nästan roligaste var att det var en man, Christian, som låg bakom alltsammans. I de övriga butikerna rådde en ganska traditionell fördelning, där i stort sett allt trähantverk och en del läderslöjd var förfärdigat av män medan de kvinnliga konsthantverkarna stod bakom de textila alstren, mycket av smyckeskonsten etc. Det finns ju annars en hel del kvinnliga smeder och trähantverkare, men män som tillverkar rent pynt i sirlig ståltråd dräller det inte av och just därför var det lite extra kul att titta in hos Christian.

onsdag 14 juli 2010

Leka med dockor.

Kommer ni ihåg de ryska dockorna som fick följa med hem från en loppis för några veckor sedan? De har så sakteliga börjat anta de nya former som jag hade i åtanke för dem. Det var till två största som jag tovade bollar häromdagen.

De har nämligen blivit nåldynor. Bollarna har som synes fått några nålfiltade prickar som dekoration. Idén fick jag via en länk hit från Mönsterarkivet (tror jag).
I originalbeskrivningen är "bollen" ett frigolitägg med tyg omkring, men det att göra egna bollar kändes ju ganska självklart. Bättre, pyssligare, billigare och roligare!

måndag 12 juli 2010

Russinfingrar.

Idag har jag stått ute i solen i några timmar och tovat. Mina axlar blev lite brända, nagellacket blev kantstött och mina fingertoppar blev till russin flera gånger om. :)
Till priset av detta åstadkom jag nedanstående ullbollar. Egentligen behövde jag bara två, men jag hade råkat karda upp lite för mycket ull. Därför passade jag på att göra några till i olika färger och storlekar för lite olika ändamål. Exakt vilka tänkte jag berätta en annan dag.

lördag 10 juli 2010

Balkongföljetong del IV - bordet är färdigt!

Mitt mosaikbord är klart! Jag fogade det för ett par veckor sedan och sedan fick fogen härda långsamt medan jag pysslade om den och sprayade vatten på den då och då. Detta på inrådan av min bror, som lagt mosaik tidigare.
Själva fogningen var inte svår. Däremot var det nervöst mot slutet, eftersom det var oklart in i det längsta huruvida fogmassan skulle räcka till. Kanske hade det inte skadat att ha lite mer, och ett tag funderade jag på att foga en gång till, men nu är jag nöjd ändå och det får nog vara som det är.
För att inte fogmassan skulle rinna av under fogningen tejpade jag en sarg av silvertejp runt bordsskivan. Det gjorde att det blev en liten kant av uppdriven fogmassa som jag fick slipa ner med sandpapper när fogen härdat färdigt.


Jag är otroligt nöjd! Det var jätteroligt att lägga mosaiken, testa och fundera på olika mönstervarianter. Jag gillar att bitarna har olika färger och former, men att det ändå gick att få ett hyfsat symmetriskt mönster. Det är en del bitar kvar, får väl se vad jag ska hitta på med dem.


Eftersom bordsunderredet blivit ganska blekt av solen har jag målat det med ett lager röd färg som påminner om den färg bordet hade närjag först köpte det. Jag köpte helt enkelt den färg som hade den bästa nyansen. Det råkade vara rostskyddsfärg och det skadar ju inte.


Sent omsider har jag nu äntligen möbler på balkongen, så nu är det bara att hoppas på fortsatt bra balkongsittarväder...

Hemester.

Nu är jag hem-hemma, d v s hos mina föräldrar, på lite semester. Idag (läs: igår) har jag
klättrat upp i ett vattentorn
och tittat på utsikten.
Lilla A var också med, men hon var mest sömnig. Fast fin.
Sen fikade vi på ett mysigt café. Detta är nog den bästa kaffereklam jag sett, eller åtminstone den sötaste. (Först nu ser jag att de även hade en virkad kringla på caféet! Ser ni den?)
Man kunde sitta i växthuset och fika, men vi satt utanför
och åt smörrebröd
och kaka.
Det fanns mycket fint att titta på.
Sen åkte vi hem och jag meckade sushi tillsammans med pappa.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails