fredag 30 april 2010

Bloggtips!

Jag vill tipsa om roliga Tygkassebloggen som drivs av Norrbottens läns hemslöjdskonsulenter och hemslöjdsförening. Beskrivning och gott om inspiration till tygkassar i alla möjliga modeller och utföranden, och mer blir det, eftersom alla får skicka in bilder på sina kassar. Min favorit är nog den med den broderade gamla Konsum-loggan som finns på bild på bloggens banner. Jag hittade till tygkassebloggen tack vare en länk från likaledes trevliga bloggen Kurbits.

Kassen nedan sydde jag förra året av ett örngott. Knappen som sitter på har texten "Not buying it" vilket jag tyckte passade bra eftersom syftet med kassen var just att slippa köpa plastpåsar vid varje handling.

Edit: Och nu fick min kasse äran att vara med på Tygkassebloggen också. Jag niger och tackar för det! :)

onsdag 28 april 2010

Coola giraffer.

Idag fyller en fin liten pojk i min närhet tre år. I present får han detta linne som jag sytt i bästa Baby cool-anda av en topp som jag hittade på Myrorna för några veckor sen. Själva sömnaden ägde dock rum igår kväll, enligt mitt vanliga modus operandi. :)


Jag behöll nederkanten på toppen som den var, men överdelen klippte jag lite på fri hand, eftersom jag varken hade nåt mönster eller plagg att jämföra med. Eventuellt blev den lite stor, men bättre det än för liten. Jag är nöjd, tycker nog att toppen gör sig bättre som barnplagg än som vuxenplagg faktiskt. Hals- och ärmhålen kunde möjligen ha varit lite mindre fladdriga, men det är svårt att få till utan overlock och jag tycker ändå det blev okej efter förutsättningarna. Och ärmhålen är åtminstone lika stora, oavsett vad det ser ut som på bilden! :)

Den lilla giraffen var från början kantad med röda paljetter, men dem sprättade jag bort och istället fick den en röd symaskinssöm i konturerna.
Nu hoppas jag bara att lilltrollet gillar linnet också och att hans mamma inte hinner läsa här innan jag överlämnar det!

onsdag 21 april 2010

Plastmormor...

...låter som en medlem av nån modern familjekonstellation. Men det är också arbetsnamnet på en blivande matta som jag håller på att virka. "Garnet" är gjort av plastpåsar. :)

lördag 17 april 2010

I en pappersinsamling nära dig?

Två tetra-börsar som jag har gjort efter den här beskrivningen. De stängs med kardborreband som beskrivningen föreslår, så knapparna är bara för dekoration.
När jag testat, fick jag idén till nålbreven som jag beskrev häromdagen. Här är de också med på bild.

torsdag 15 april 2010

Bytesdags igen.

Jag har anmält mig till ett nytt byte i Mönsterarkivets regi. Den här gången gäller bytet nåldynor och jag ska byta med Janette. Åh vad spännande det ska bli!

tisdag 13 april 2010

Hundra inlägg och gör det själv-nålbrev.

Detta är mitt hundrade blogginlägg sedan jag startade Tyg och otyg i augusti. För att fira detta visar jag hur du kan göra ditt eget nålbrev av t ex ett mjölkpaket.
Förr i tiden var synålar värdefulla tillhörigheter. De var viktiga för att kunna utföra diverse sömnadsarbeten, men i motsats till mycket annat gick de inte att producera själv i hemmen, utan måste köpas. Det var alltså viktigt att hålla reda på sina nålar och för det ändamålet kunde man ha t ex sydda nålbrev eller täljda nålhus.
Idag är synålar billiga och kan köpas lite varstans, men de förtjänar fortfarande en fin förvaring tycker jag. Jag tänkte visa hur jag gjort mina nålbrev av återvunna tetra-kartonger.
Du behöver: en valfri tetraförpackning, en bit tyg (cirka 10x10 cm stor), sax, symaskin eller nål och tråd, en knapp och självhäftande kardborreband.
Klipp ut en bit kartong, cirka 10x15 cm stor. Vik de yttre tredjedelarna in mot mitten (utnyttja gärna förpackningens hörn där det redan finns ett veck). Den ände som ska bli "lock" klipper du i valfri form.    
Klipp en bit tyg, ½-1 cm mindre än den fyrkantiga delen av kartongen. Om du väljer ett tunt tyg kan det vara bra att sicksacka kanterna, så att de inte repar upp sig. Jag har använt ylletyg som inte fransar sig så lätt. Filt funkar säkert också bra.
Sy en söm, på maskin eller för hand, tvärs över tygbiten i vecket mitt på kartongbiten.    
Välj ut en fin knapp. En som är hyfsat platt är mest praktisk.
Sy fast knappen på fliken som ska bli lock. Knappen kommer inte att fylla någon praktisk funktion, utan bara dekorativ, så det räcker med ett par stygn. Knyt ihop tråden på baksidan och klipp av ändarna.
Klipp två små bitar kardborreband. Klistra fast den ena biten på fliken. Fäst ihop de båda bitarna och stäng fodralet, så hamnar den andra kardborren automatiskt på rätt plats.
Klart! Låt nålarna flytta in.
Färdiga nålbrev. Varför inte göra ett med nål, trådbitar och några säkerhetsnålar att ha med sig i väskan?

söndag 11 april 2010

Kort från Kenya.

På långfredagen var jag på Övre Frykens konstrunda med mina föräldrar, en liten påsktradition vi lagt oss till med. På ett av ställena där vi stannade, såldes dessa kort, som är tillverkade i Kenya, dit vinsten från försäljningen också går. Figurerna är förstås av plåtburkar och ståltråd. Det såldes även broscher och örhängen med figurer, framför allt cyklar, av ståltråd och fina halsband, men jag nöjde mig med korten.
På förra årets konstrunda köpte jag ett nästan likadant kort som det nedersta. Det fick min bror och svägerska när de gifte sig i somras.

lördag 10 april 2010

Rödgrön röra?

Jag har som synes gjort om lite. Ny banner och nya färger. Dessutom gör jag mig synlig (åtminstone till hälften). Kanske kan man kalla det vårstädning. Jag känner mig nöjd. Vad tycker ni?

Nostalgistövlar.

I förrgår gjorde jag en tur till en loppis som faktiskt ligger på min gata, men som jag inte besöker så ofta, då de endast har öppet vardagar fram till 17, och den tiden är jag nästan alltid på jobbet.
Där i en hylla stod ett par Graninge-stövlar, liknande dem jag hade när jag var liten, fast röda. Jag greps av lite barndomsnostalgi och när jag såg priset, 50 kronor, var jag tvungen att slå till genast.

De är egentligen nåt nummer för stora, men eftersom de inte är varmfodrade intalar jag mig att de blir perfekta med tjocksockor i till nästa vinter. :)

onsdag 7 april 2010

Påskpysslet.

Utlovade bilder på påskaftonens virkprojekt - en rund korg av plast - i färger som i och för sig mer än nåt annat säger tomteluva. :)

Och här håller den på att formas kring en glasburk efter att ha legat nerknölad i påskpackningen.
Och nu ska jag titta lite mer koncentrerat på True Blood!

lördag 3 april 2010

En glad påsk...

... hoppas jag att ni alla har haft! Själv har jag varit på gym, ätit påskmat, klappat på en mage som innehåller mitt efterlängtade brorsbarn, suttit i solen och virkat ( i typiska julfärger, ska visa en annan dag när jag kan föra över bilder) och ätit mer påskmat. En bra dag!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails